Vad är ett klassiskt klädmärke? Om du frågar mig är det ett märke som har överlevt flera modecykler. Ett märke som lyckats anpassa sina designer till skiftande modetrender utan att samtidigt tappa sin egen själ. Märken som ibland lyckas skapa tidlösa designer som fungerar oavsett hur extrema modeskiftningarna är runt omkring dem.

I det här inlägget ska jag ta ett titta på några sådana märken. Du kan hitta dem allihopa hos johnells.se, en av nätets mer välrenommerade klädbutiker.

J. Lindeberg

J Lindeberg gör propra och stilsäkra plagg. För att vara ett såpass propert klädmärke är det kanske lite överraskande att designern Johan Lindeberg själv hämtar energi ur den ungdomliga rebelliskhet han bevittnade under sina ungdomsår i Lund. Oavsett vad inspirationskällorna är har Lindeberg skapat ett klädmärke med en identitet som är tillräckligt rymlig för att kunna anpassas till modets skiftningar.

Polo Ralph Lauren

Polo från Ralph Lauren är ett klassiskt klädmärke som började säljas 1967. Fokus har hela tiden legat på att kombinera det sportiga med det lyxiga. Tänk kläder som passar lika bra på golfklubben som till hänget i baren efteråt. Under större delen av märkets existens har de enbart gjort kläder för män. Kvinnor fick vänta ända fram till 2014 innan märket lanserade en kollektion för damer. Du hittar kläder från Polo för både herrar och damer hos Johnells.

Eton

Eton är ett klassiskt svenskt skjortmärke som tillverkat några av de mest väl ansedda skjortorna sedan 1928. Märket startade från väldigt enkla förutsättningar. En kvinna vid namn Annie Petterson började helt enkelt sy olika plagg i hemmet i den lilla byn Gånghester utanför Borås. Efter den globala finanskrisen som inträdde vid börskraschen 1929 tvingades hennes make, David Petterson lägga ned det sågverk han fram tills dess hade drivit. Som tur var hade hans fru utvecklat sin hobby och lagt grunden till vad som skulle bli Eton. David gjorde helt enkelt gemensam sak med sin hustru, och resten är som man brukar säga ”historia”.

Tommy Hilfiger

Hilfiger har varit ett av de främsta klädmärkena sedan 1980-talet. Det blev de tack vare en fingertoppskänsla för hur man kombinerar mode och populärkultur. I den andan har Hilfiger alltid varit noggranna med att associeras med populära musikartister, framför allt inom hip hop-världen. Det har tjänat dem väl. Nu står det 2020 i kalendern och Hilfiger är fortfarande ett av världens mest tongivande klädmärken.

Gant

Gant är ett klassiskt klädmärke som äger distinktionen av att vara det klädföretag som var först med att massproducera skjortor. Klädmärket har numera sitt huvudkontor i Stockholm, men grundades i USA 1949 av Bernard Gant. Märket har framför allt blivit berömt för sina snygga button down-skjortor, som blev väldigt populära i första hand bland studenter i USA. Därefter har företaget nått nya framgångar regelbundet. Idag säljs kläder från Gant i princip över hela världen. De äger också det lite mer rustika klädmärket Rugger, som riktat in sig på kläder för aktiva livstilar i närhet med naturen.