I samband med högtider eller andra speciella tillfällen är det många som gärna vill bära lite finare kläder. Att få ta på sig fina kläder kan göra att högtiden eller firandet känns ännu mer speciellt. I det här inlägget har vi valt att fokusera på finkläder för barn och ungdomar. Det här inlägget är med andra ord för dig som är förälder och vill ha tips på finare utstyrslar för dina barn.

Kostym

Många som hör ordet finkläder får genast upp bilden av en kostym. Att klä sig i kostym vid speciella tillfällen är ett vanligt och bra sätt att klä upp sig. Numera är den tvådelade kostymen moderiktig och inte kopplad till något särskilt kön. Det finns kostymer för både barn och ungdomar. Du kan köpa kostym till din ungdom i en butik som säljer finare kläder i storlekar som passar ungdomar. Om du har en ungdom i tonåren kan du många gånger hitta kostymer som passar bra på vuxenavdelningen.

Klänning

Ett annat sorts plagg som många kopplar till finare klädsel är klänning. Det finns otroligt många olika sorters klänningar att välja bland. Klänningar kommer i olika längder, mönster och färger. En klänning kan vara ärmlös eller ha längre ärmar. Ifall barnet ska bära klänning när det är kyligt kan det vara snyggt och värmande att matcha klänningen till en jacka i fuskpäls eller en finare kofta. Under klänningen går det bra att använda strumpbyxor.

Skjorta

Skjortan är ett bra plagg eftersom den både går att bära till vardags och till fest. Om du letar efter en skjorta för ett finare tillfälle är det vanligast att man köper en vit skjorta. Men det kan vara snyggt med andra färger också. Skjortan är enkel att matcha till andra plagg och den är snygg till kavaj och finbyxor. Ifall det är en något mer avslappnad klädkod på eventet går det bra att klä barnet eller ungdomen i en skjorta med ett par enkla byxor eller jeans till.

Kjol

Förutom att det kan vara snyggt att bära en klänning vid ett finare tillfälle kan det också vara passande att bära kjol. Kjolen är enkel att matcha till andra plagg, till exempel till en fin blus och en kavaj över ifall det är kallt.

Skor

Att ha vanliga gympaskor vid finare tillfällen är kanske inte det mest passande. Det finns massor av fina skor som går mer i samklang med resten av barnets finare utstyrsel. Det finns till exempel enkla finskor och ballerinaskor.

Accessoarer

Accessoarer kan ta barnets utstyrsel till en helt annan nivå. Det kan till exempel vara snyggt att bära slips eller fluga till skjortan. Om barnet har längre hår finns det massor av fina håraccessoarer ni kan använda. Till exempel diadem, hårband eller hårspännen. Om ditt barn brukar använda väska kan det vara en bra idé att köpa en fin väska till ditt barn.